Βρείτε μας στο Facebook: facebook.com/theopetra.culture . . . . . . . . . Το ιστολόγιό μας ενημερώνεται διαρκώς . . . Αν έχετε φωτό / βίντεο από πρόσφατες ή και παλαιότερες εκδηλώσεις στη Θεόπετρα, επικοινωνήστε μαζί μας

2/5/12

Αναβίωσε το έθιμο "Κλήδωνα"

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς αναβίωσε στη Θεόπετρα το έθιμο του «Κλήδωνα», ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. 
Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. 

Οι κοπέλες του χωριού μαζεύουν κλήδωνα (είδος λουλουδιού) και άλλα λουλούδια στις πλαγιές και τα πλατώματα των αγρών, στολίζοντας γύρω γύρω μια στάμνα γεμισμένη με νερό. Στη συνέχεια, κάνουν το γύρο του χωριού κρατώντας την και τραγουδώντας. Φτάνοντας στην πλατεία χορεύουν γύρω από αυτή. Η κάθε κοπέλα ρίχνει μέσα από ένα προσωπικό αντικείμενο, συχνά πολύτιμο, όπως ένα δαχτυλίδι, το λεγόμενο ριζικάρι. Μετά από 3 ημέρες ανοίγουν τη στάμνα και ανασύρουν ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας ευχόμενες για την καλή τους τύχη. 

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.
Για τον Σύλλογο της Θεόπετρας, αυτές οι δραστηριότητες γίνονται στα πλαίσια των κατευθυντήριων αξόνων δράσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που είναι η διαφύλαξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έννοιες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και είναι πολύ σημαντική η διατήρησή τους προς όφελος των νεώτερων.

 

Δείτε  φωτογραφικό υλικό από τα Κλήδωνα στην Θεόπετρα: 

 


 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου